ZINZATIE

Zinzatie heeft plannen.

Geen woorden, maar daden. Daar houd ik van. Maar soms begint een daad met mooie woorden, en volgt daarna eerst een hoop werk. Zinzatie broedt op de volgende daden.

Boek

Op de Tafelberg bij Kaapstad in Zuid-Afrika. Wat heeft dat te maken met schrijven? Voor mij alles.

Ik stond er met Henk en Adri, twee Nederlanders die ooit – net als zo’n zestigduizend andere Nederlanders – in de jaren ’50 en ’60 een nieuw leven begonnen waren in Zuid-Afrika. Precies in die baai achter mij meerden toen schepen vol migranten aan.

De naoorlogse misère in Nederland lag achter hen. Vrijheid, welvaart en geluk lachten hen toe. Voor ‘nie-blankes’ zag het leven er juist heel anders uit: precies in die jaren verhief Zuid-Afrika de apartheid tot beleid.

De Nederlandse migranten bevochten hun plek in de samenleving, hechtten zich aan het land én misten Nederland.

Henk en Adri maakten het allemaal mee. Maar uiteindelijk keerden ze – net als een grote groep andere migranten – weer terug naar Nederland.

Waar ligt je hart dan, na al die jaren? Hoe is het eigenlijk om jarenlang te leven in het systeem van apartheid? En ging het de Nederlandse migranten wel zo makkelijk af als hen was beloofd?

Nou, dáárom stond ik dus op de Tafelberg. En dat boek, dat gaat er komen.

Levensverhalen

Yep, dit ben ik ook. Lang geleden. Een leven geleden, lijkt het wel. Want tussen deze foto en vandaag gebeurde er van alles: studies, vriendschappen, migratie, werk, huwelijk, kinderen, ziekte, verlies, blijdschap.

En zo gaat het bij iedereen: het leven neemt zijn loop. Daarom fascineren oude foto’s van andere mensen mij ook zo. Wat voor levensverhaal hoort er bij deze persoon? vraag ik me altijd af.

Ik heb al diverse keren het levensverhaal van mensen opgetekend. Soms na één lang interview, soms na een serie gesprekken.

Het is ontzettend inspirerend en eervol wanneer mensen me hun levensverhaal toevertrouwen. Ook vind ik het fascinerend om te zien hoe de lijnen van de geschiedenis – ja, ik ben óók historicus – zichtbaar worden in een levensverhaal. Een oorlog bijvoorbeeld, of een economische recessie, de digitale revolutie, de coronapandemie – het voorpaginanieuws speelt zich af achter talloze voordeuren.

Ik breid mijn werk daarom uit met het schrijven van levensverhalen van mensen. Je kunt me daar uiteraard gewoon voor bellen, maar er komt binnenkort ook een speciale website met mijn aanbod.